Објављено од стране: Milica | 19 октобра, 2011

Kućica od ljubavi


Kućica od ljubavi sa vratima po njegovom obliku. Da samo on može da prodje. Bila je veoma mlada i zaljubljena kada je počela da gradi tu kućicu. Ali, uživala je. Kako je gradila kućicu, tako je i ona rasla, tako se i ona gradila u osobu. Sa toliko truda, entuzijazma, nade, emocija, izgradila je, i  za nju i dan danas veruje da je jedino što je zaista njeno. Ono što je sama podizala slabašnom snagom, slanim suzama zalivala, nežnošću dogradjivala.. Od temelja do krova, sama ju je ulepšavala, ponekad rušila, pa ponovo gradila, ali nikad je se nije odricala.
Tada nije ni slutila, ni pomišljala da će jednog dana na ta vrata zakucati i neki drugi ljudi.. Otvarala im je srdačno, želela je da ceo svet vidi tu lepotu koju je stvorila, svu tu ljubav kojom je kućica zračila, svu tu toplinu kojom je grejala, svu tu radost kojom ju je usrećivala.. Ali ljudi nisu želeli samo da gledaju to, želeli su da osete na sopstvenoj koži.
Trudili su se, da steknu njeno poverenje, da je odobrovolje da malo izmeni ulaz kako bi i oni mogli da prodju. Ali džabe. Nekima je glava imala isti oblik kao glava na ulazu, nekima su se ruke podudarale, noge, struk, ali nijedan nije bio kompletan. Nijedan nije uspeo da prodje ceo.

Žalila je zbog toga. Zato što je prepoznavala u njima nešto njegovo. Ali znala je da će to biti dovoljno samo na odredjeno vreme, pa se time zavaravala. Htela je čak i da pokuša da izmeni oblik, ali nije uspela. To je bilo toliko čvrsto, toliko jako, sraslo je sa svime, tako da bi povuklo i srušilo čitavu kućicu. Zato je odustajala. Nije mogla da zamisli da bi nešto što je toliko godina gradila, čuvala od drugih, sada morala da ruši i počne ponovo. Još nije bila spremna.

Ali vreme je prolazilo, i polako je shvatala da nije imala puno izbora. Pošto se jedini koji je mogao da udje u kućicu nije već dugo pojavljivao, a mnoge koji su poželeli da udju je povredila, shvatila je da će uskoro morati doneti važnu odluku. Više nije mogla, a ni želela da radi tako. Lomila se izmedju dva izbora, za koja je Paulo Koeljo rekao:

* „U stvarnom životu, ljubav mora biti moguća. Čak i onda kad ne naidje na trenutni pristanak, ljubav može da opstane jedino ako postoji nada – ma koliko daleka ona bila – da ćemo jednog dana ipak pridobiti voljenu osobu“.

* „Ljudsko biće može podneti sedam dana bez vode, dve nedelje bez hrane, mnoge godine bez krova nad glavom, ali ne može podneti usamljenost.To je najgore mučenje, najveća patnja“.

Izbor neće biti lak, ali to je samo na njoj. Niko neće moći da donese odluku umesto nje. A šta je odlučila, znaćemo kada pogledamo na karti ljubavi. Ako i dalje bude postojala najveća, najbogatija, najsjajnija kuća, odlučila se za prvu opciju, možda živi sama u njoj, ali ona i dalje postoji. A ako bude postojala još jedna više ista kućica, kao što su druge, male, skromne, ali u njoj žive dvoje ili više, odlučila se za drugu opciju. Ni za jednu varijantu nećemo reći da je ispravno postupila, ali možemo joj čestitati na hrabrosti, jer šta god da je odlučila sigurno nije bilo lako.


Responses

  1. Jedina ispravna odluka je ona koja dodje iz duše, po nagovoru intuicije, daleko od racia i razuma. Razum ne sme odlučivati o pitanjima srca, jer obično daje lažne i pogrešne odgovore. Neka joj je sa srećom dok glas svog bića sluša.

    • Slažem se, i ona to zna, samo se ponekad pokoleba..

  2. Comi šta god da uradiš, vreme je na tvojoj strani. Ima jedna stara narodna pesma, pod nazivom… „Samoća je od bolesti teža“. Ne smeš dozvoliti da budeš sama u životu. Usamljena ponekad to da,ali sama to nemoj nikako. Pozdrav od Nenada 😉

    • Hvala puno Nenade.. Baš su mi ovakve reči trebale.. 🙂 Veliki pozdrav!


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: