Објављено од стране: Milica | 16 септембра, 2012

Lekcija za preživljavanje


Jednog dana nekom farmeru upadne magarac u bunar. Životinja je njakala i zapomagala, dok je farmer pokušavao da nađe rešenje sta treba činiti. Konačno je odlučio. Pošto je magarac bio već star, a bunar je ionako trebalo zatrpati, nije bilo vredno truda da pokušava da magarca izbavi napolje, već je rešio da ga zatrpa unutra.

Pozvao je ceo komšiluk da mu u tome pomogne. Svi su dograbili lopate i počeli da zatrpavaju bunar.

Magarac, shvativši šta se dešava, počeo je još više da njače i da neutešno plače. Nakon izvesnog vremena, na čuđenje svih, zaćutao je.

Farmer je ubacio još nekoliko lopata zemlje u bunar, a zatim pogledao dole. Ono što je video, zaprepastilo ga je. Magarac je činio nešto neverovatno. Kad god bi na njega sletela zemlja, on bi je otresao sa sebe i popeo se na nju.

Farmerove komšije su i dalje vredno nabacivale zemlju u bunar, a magarac ju je stresao sa sebe i sabijao pod svojim nogama. Kad se nakon nekog vremena pojavila njegova glava na otvoru bunara, svi su bili iznenađeni. Radostan što je jos uvek živ, veštim skokom, magarac je iskočio iz bunara i dao se u beg.

Pouka:

Život će po tebi bacati ne samo zemlju, već svakakvo smeće. Umeće preživljavanja je da to skloniš sa sebe i da ga zgaziš, baciš pod noge.

Svaki problem koji se pojavi pred tobom predstavlja jedan stepenik. Hodaj polako, pažljivo stepenicama i ne preskači ni jedan. Možeš se izvući i iz „nemogućih“ situacija, ako nastaviš dalje i ako se nikada ne predaš!

Otresi sa sebe „bezizlazno“ i hrabro zakorači na još jedan stepenik.


Responses

  1. Svaki komentar je suvišan. Pouka govori sve, i sa njom se apsolutno slažem. Mada – nije uvek lako biti uporni, pametni i odlučni magarac!

    • Baš tako, nije lako, ali nije ni nemoguće. Kad može magarac, može valjda i čovek. 🙂

  2. Lepa prica… Samo sto nekada zivot po nama baca ne samo cvrsto smece i zemlju… nego i blato i mulj i svakakve druge zitke gluposti… Pa kada pocnes da gazis po takvim stvarima, pocnes da tones i tones… I sto se vise trudis da ugazis, vise potones… Samo ostaje da se nadas da ce zivot jednog trenutka poceti da baca i nesto cvrsto na sta ces moci da se oslonis i izbavis… Meni nekako tlo izmice pod nogama mesecima… Cekam tu prvu lopatu cvrste guste zemlje… i valjda cu je docekati…

    • I to što je mekano, vremenom očvrsne. Hoćeš, dočekaćeš.

  3. Svaka čast magarcu…

  4. Što te ne ubije, to te jača – pomisli magarac i nastavi strpljivo da čeka novu turu zemlje :-).

    • Eh, što bih volela da ponekad imam magarčevu strpljivost.. 🙂


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: